Prejektmodel
-En udviklingsmodel til opstart af nye projekter
Prejektmodellen giver et overblik over de 10 vigtigste udviklingspunkter i et meningsfuldt og relevant projekt
Ide: Det hele starter for det meste med en rigtig god ide. Den kan være kommet ud af det blå eller være arbejdet frem gennem forskellige processer. Den kan føles meget konkret eller helt abstrakt. Det er en tanke der bliver hængende og det er gnisten til opstarten af Jeres projekt. God fornøjelse!
Behov: Som det andet trin i processen, er det vigtigt at forstå de grundlæggende behov for projektet. Behovet er projektets eksistensberettigelse og fundamentet for at skabe noget relevant og meningsfuldt. Modellen fokusere på to typer af behov: Det ydre behov, er den udfordring eller det problem i verden, som I vil møde med Jeres projekt. Det indre behov, er Jeres personlige behov for at realisere projektet.
Formål: Det næste trin er at formulere et klart og tydeligt formål. Formålet er det I ønsker at opnå med Jeres projekt. Det bedst mulige resultat. Det skal være ambitiøst, motiverende og realistisk. Det skal forholde sig til det behov I vil møde og skal fungere som kompas i projektets udvikling.
Værdier: Herefter udvælges en række værdier for projektet. Værdierne skal være i overensstemmelse med projektets formål og være retningsgivende for kulturen i projektgruppen og hvordan I møder omverden. Når I har valgt værdier, er det vigtigt at tage en snak om, hvordan I vil efterleve dem i praksis.
Ramme: Nu er det tid til at blive mere konkrete på selve projektet. Det er nu at I skal lave en ramme, som I kan udvikle projektet fra. Rammen består af tre faktorer, der vil være styrende for størrelsen og formen på Jeres projekt. De tre faktorer er tid, ressourcer og indhold. Tid er både den tid I har til at udvikle, afvikle, evaluere og lukke projektet (projektperioden), samt den tid I kan afsætte til projektarbejdet i projektgruppen, plus øvrige deadlines. Ressourcer er den økonomi, det netværk og de midler I har til projektet. Indhold er formål, succeskriterier og leverancer I skal opfylde med projektet. Rammen giver Jer en klar fornemmelse for, hvad der kan lade sig gøre og er forudsætningen for udvikling af koncept og aktiviteter.
Koncept: Endelig starter udviklingen af projektets indhold! Med et solidt fundament på plads vil ideerne og samarbejdet i projektgruppen med garanti blive både sjovere og bedre. Det er nu I kan sætte den helt store brainstorming i gang, prioriterer Jeres ideer og udvælge dem der er passer til projektets ramme og som I er motiveret for at gennemføre. Brug Jeres formål og ideer til at udforme et koncept, der passer til projektets ramme.
Landskab: Når I er blevet enige om et koncept og en række aktiviteter, kan I udforske den kontekst projektet skal afvikles i. Det er her, I virkelig har mulighed for at se potentialer og komme på forkant med udfordringer. Kig bredt og vær klar til at justere aktiviteterne, så de kommer til at spille sammen med den lokation, kalender, årstid, begivenhed eller andet betydningsfuldt, der er en del af projektets landskab.
Team & Netværk: Nu kender I efterhånden Jeres projekt og I kan nu gøre Jer tanker om, hvilke mennesker I gerne vil involvere i projektet og på hvilke måder. Det kan være at I mangler nogle særlige kompetencer i Jeres projektgruppe. Det kan være at I ønsker at involvere ressourcepersoner, der kan rådgive Jer i at udvikle konceptet. Det kan være samarbejdspartnere, sponsorer, fonde, frivillige, deltagere og gæster. Det er vigtigt at I vælger at involvere folk, der forstår Jeres formål og som kan se sig selv i projektet.
Struktur: For at danne det fulde overblik over projektet, er det blevet tid til at udarbejde en projektplan og en struktur for fordelingen af opgaver i projektgruppen. Der findes et hav af forskellige metoder til projektplanlægning. Vælg en model, der passer til størrelsen og kompleksiteten af Jeres projekt. Når I har planen på plads, kan roller og ansvarsområder fordeles mellem Jer. Skab en fleksibel og tilpasningsdygtig struktur, der kan udvikle sig efter behov og de forandringer I møder undervejs.
Praksis: I er nu klar til at starte projektarbejdet. Verden står ikke stille og gode projekter er dynamiske projekter, der løbende tilpasser sig sin virkelighed. Derfor er det vigtigt kontinuerligt at skabe rum for refleksion over projektets udvikling, tjekke ind med behov og genbesøge formål, værdier og rammer. Brug Prejektmodellen som udgangspunkt for Jeres projektstart og som refleksions- og evalueringsværktøj i løbet af projektets udvikling og afslutning. Vær ikke bange for at omstrukturere, justere og skrotte ideer undervejs. Det værste I kan gøre, er at lave en plan og følge den, uden at have forandringer omkring Jer for øje.
Bermudatrekanten
Undgå at havne i projektets Bermudatrekant, hvor gode ideer strander og aldrig blir til noget
Bermudatrekanten opstår, når man bevæger sig direkte fra idé, til koncept og videre til planlægning. Det er vigtigt at have en grundig forståelse for behov, formål og værdier, da de er projektets fundament og kompas. Det er dem der giver projektet mening, måden I kan engagere andre i projektet og opretholde Jeres egen motivation gennem hele projektperioden.
Prejektmodellen er inspireret af The Chaordic Stepping Stones af Dee Hock og KaosPiloternes The Preject Model. The Chaordic Stepping Stones er udviklet i 1990'erne af grundlægger og tidligere administrerende direktør for Visa International, Dee Hock. Begrebet “Chaordic” er en kombination af ordene “kaos” og “orden”, hvilket refererer til den dynamiske og komplekse virkelighed, tilpasningsdygtige organisationer skal kunne navigere i. Oprindeligt er The Chaordic Stepping Stones et rammeark til at oprette organisationer. Modellen fremmer en udvikling, der er holistisk, fleksibel, formålsdrevet og i stand til at tilpasse sig skiftende omstændigheder. The Preject Model i KaosPiloternes version, er udviklet til opstarten af et projekt. Prejektmodellen i denne version, er udviklet af Sif Østergaard Zachariassen på baggrund af mange års arbejde med ledelse af kulturprojekter i praksis.